Koop niet te snel een tweede huis

Hoewel ik merk dat zij het vaker dichterbij hun eerste huis doen, blijft een groep mensen een tweede huis of flat kopen in eigen land maar ook in het buitenland. Actieve en niet-actieve mensen hebben blijkbaar behoefte aan het afwisselend wonen in een stad en in de natuur, rust afwisselen met rumoer. Groen en zee afwisselen met cultuur, culinair en shoppen.

De afgelopen jaren zijn de prijzen van onroerend goed een flink stuk gedaald, dit vindt u zeker terug in de prijzen voor zogenaamd recreatief onroerend goed. En wel in ons land maar ook in de ons omringende landen. Dus om een tweede woning te kopen, lijkt voor degenen die zich dat kunnen veroorloven, nu het moment. Want zodra de reguliere koopwoningmarkt eenmaal is aangetrokken volgt die voor de tweede woningen en zullen de prijzen weer (iets) aantrekken. De wet van vraag en aanbod: als het aanbod vermindert en de vraag trekt aan, stijgen de prijzen.

Bij het kopen van een tweede woning komen tal van aspecten kijken. Waar kiest u domicilie? Dus waar laat u zich inschrijven, in welke Gemeentelijke Basisadministratie, die vroeger gewoon Bevolkingsregister heette. Koopt u een tweede woning met een recreatieve bestemming, moet u er rekening mee houden dat u zich niet mag inschrijven. Dat betekent dat uw eerste woning uw domicilie of hoofdverblijf is. Dat kan voor u gevolgen hebben voor uw Inkomstenbelasting, erfbelasting en erfrecht, eventueel ook voor uw huwelijksgoederenregime. Koopt u in het buitenland, dan komen er andere zaken om de hoek kijken: zoals zorgverzekering, pensioenen, niet alle huwelijken worden in ieder land erkend. Koopt u in het buitenland, win dan advies in bij een notaris en belastingadviseur.

Waar u ook koopt: blijf weg van die ellendige erfpacht! Neem ook altijd een plaatselijke adviseur of makelaar in de arm, die de lokale prijzen kent, maar ook de plaatselijke bijzondere omstandigheden, kennis heeft van het recht in het land van uw keus en de taal ook spreekt. En, dan bedoel ik niet dat hij in een andere taal een lunch met een vin blanc kan bestellen, maar ook de weg weet in de in een vreemde taal gestelde notariƫle akten en dergelijke. Leer zelf ook die taal spreken, lezen en schrijven!

Bent u wat ouder en gaat u toch in het buitenland kopen, denk dan eens na over een fall-back-scenario in het geval u iets overkomt en terugwilt naar NL. Kunt u dan ergens of bij iemand terecht of heeft u nog een woning in ons land?

De hypothecaire financiering van tweede woningen in eigen land en in het buitenland ligt nog lastiger dan het financieren van een eerste woning in ons land. Misschien kunt u een (tweede) financiering krijgen op uw eerste woning om er een tweede van te kopen  in het buitenland. Win dan informatie in voor de fiscale gevolgen die dat voor u heeft.

Tot slot: koop niet te snel, ga er eerst eens een vol jaar huren.

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.