Uw tweede woning

De meeste mensen zijn al gelukkig met één huis of flat, maar er is een groep mensen die graag afwisselend in twee huizen wonen. Bijvoorbeeld een flat in een stad en een huis in de natuur of bij zee. Dat kan goed in eigen land maar het kan nog mooier in een buitenland, ver weg of dichter bij.

De economie in de meeste Europese landen staat er nog niet goed voor, een herstel duurt nog zeker een jaar. Daardoor zijn de prijzen van onroerend goed gedaald. Als mensen minder geld krijgen, stoten ze het eerst de luxe zaken af, bijvoorbeeld hun tweede huis of flat. Dus er staan veel tweede of recreatiewoningen te koop in ons land maar zeker in de Zuid-Europese landen, waar u nu tegen lage prijzen onroerend goed kunt kopen. Ik denk wel dat u er op moet rekenen dat u zo’n aankoop contant dient te betalen, omdat de banken niet staan te springen om uw aankoop in Zuid-Europa te financieren.

Overweegt u in het buitenland een woning te kopen, raadpleeg dan ook uw Nederlandse belastingadviseur, notaris en een jurist die op de hoogte is van het recht in het door u beoogde buitenland. Dit kan u een latere tegenvaller op het terrein van belastingen, sociale verzekeringen en erfrecht (testament) besparen.

Afhankelijk van uw situatie kiest u een tweede huis dichterbij of ver weg. Bent u nog actief, dan zult u niet vaak en ook niet voor langere perioden het land uit kunnen, ondanks het gemak van internet, e-mails en mobiele telefoons. In deze situatie kunt u ervoor kiezen in eigen land een rustige plek te zoeken of juist andersom als u al buiten woont dat u een flat in een grote stad wilt, dicht bij de culturele instellingen: musea, concertgebouw en opera.

Heeft u inmiddels verdiend dat u alle tijd van de wereld voor u zelf heeft, kiest u voor een mooie plek waar ook in deze wereld waar u te allen tijde naar toe kunt gaan. Aan beide opties hangen verschillende prijskaartjes maar ook een lijstje van eisen. Zoals bereikbaarheid via de lucht, het spoor en met de auto, ook de beschikbaarheid van internet en mobiele telefoon. De nabijheid van medische verzorging en winkels voor de dagelijkse spullen. Ga niet al te afgelegen wonen in een onbekend land waar uw veiligheid in het geding kan komen.

Met al deze keuzes kunt u aan de slag met een zoektocht naar uw ideale tweede woning in eigen land of in het buitenland. Er is meer dan voldoende aanbod op internet en ter plaatse in de etalages van makelaars. U kunt ook voor een jaar een huis of flat huren om de regio beter te leren kennen, vooral in de stille periodes. Spreek, lees en schrijf de taal van uw land naar keuze. Schakel een betrouwbare en deskundige adviseur in als u gaat kopen en probeer weg te blijven van die ellendige erfpacht.

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.