Voorkom inbraak

Als het aan de oprichters van www.1dagniet.nl  ligt, krijgen alle dieven en inbrekers aanstaande woensdag 11 december (11-12-13) vrijaf. Één dag geen woninginbraken is het doel, daar waar in ons land dagelijks 250 woninginbraken plaats vinden. Doel is ook om mensen te helpen deze inbraken te verhinderen: preventie. Voor de zeven miljoen woningen in ons land is daarmee veel te winnen.

Op deze nieuwe website vindt u vele tips en adviezen om inbrekers buiten te houden. Denk aan stevige sloten, een strip aan de deur om te voorkomen dat iemand de deur openbreekt. Maar ook: sluit zelf deuren en ramen als u niet thuis bent. zet geen ladders, trappen en steigers aan het pand zonder toezicht, want die ladders zijn wel erg uitnodigend. In buurten waar vaak wordt ingebroken vragen bewoners aan buren een oogje in het zeil te houden. Bijvoorbeeld door mensen die de hond uitlaten of buiten een sigaret, pijp of sigaar roken. Er zijn zelfs heel kwetsbare buurten waar bewoners de handen ineen slaan en gezamenlijk rondjes lopen tijdens de avonden en nachten om inbraken te voorkomen.

Volgens informatie is het aantal woninginbraken gestegen omdat banken en bedrijven zich beter beveiligen, winkels minder contant geld aanhouden en er mensen zijn die geld tekort komen en dan blijkbaar overgaan tot inbreken en stelen. En, die dieven komen niet altijd van ver, heel vaak wonen zij binnen een kilometer vanaf het ingebroken huis.

De inbreker heeft maar een grote vijand en dat is licht. De inbreker werkt graag in het donker, in beelden is hij/zij vaak in het zwart gekleed met dito masker. Dus laat licht branden als u niet thuis bent, een of meer buitenlampen werken ook. Bijvoorbeeld met een bewegings- of schemerschakelaar, die de lamp automatisch uitdoet als er niemand in de buurt is of het licht wordt.

Ja, in het uiterste geval een alarminstallatie. Zeker als u achteraf woont en/of veel kostbaarheden in huis heeft, kan het nuttig zijn. Het is zeker niet goedkoop en het geeft een hoop gedoe. Ook loos-alarmmeldingen, waar de politie veel last van heeft. Alleen een geluidsalarm (sirene) heeft weinig zin, want bijna niemand komt daarop af, althans in stedelijke gebieden. Neem dan een alarm die een centrale inschakelt, vanaf de centrale krijgt u een telefonische oproep en zit er iets fout krijgt de politie het verzoek te gaan kijken.

In de toekomst zullen verzekeraars in gebieden waar veel inbraken voorkomen kritischer worden op de voorzorgen die eigenaren van huizen en appartementen hebben genomen. Stonden ramen en deuren inderdaad open of waren niet op slot bij afwezigheid van de bewoners? Deugen de sloten wel of zijn er wel voldoende? Bij appartementen zou ik adviseren om in de entreedeur meer sloten aan te brengen dan meestal het geval is in verband met de elektrische deuropener. Want die is dan zo zwak dat een fors iemand die eenvoudig open drukt. Maar ook: laat iemand zijn woning zo overduidelijk onbewoond achter, zo dat hij/zij bijna uitnodigt tot inbraak?

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.