Boven de vraagprijs bieden is niet zo nieuw

Regelmatig hebben de media hun monden en pennen vol van kopers van woningen die boven de vraagprijs moeten bieden om aan de bak te kunnen komen. En, dat is allemaal de schuld van die makelaars o.g. En, deze gang van zaken verstoort de koopwoningmarkt en leidt tot een woningtekort en ga maar door. Volgens de Vereniging Eigen Huis, het NIBUD en de Consumentenbond hebben makelaars o.g. schuld aan zowat alles dat in ons land niet goed gaat. Misschien hebben ze ook nog president Kennedy vermoord…………. 

Ik denk dat het zo’n 25 jaar geleden is dat ik het fenomeen ‘bieden boven de vraagprijs’ tegenkwam in mijn Amsterdamse o.g.-praktijk. Niet dat er toen zo’n groot tekort aan koopwoningen bestond. Makelaars-verkoper ontdekten dat er bij een lagere vraagprijs meer belangstellenden waren en de verkoopopbrengst net zo goed of soms beter. Hun opdrachtgevers heb ik nimmer horen klagen.

Het is uiteraard een goed recht van huizenverkopers om een zo goed mogelijke verkoopopbrengst te realiseren. De media en de belangverenigingen schenken geen aandacht aan de tevreden groep woningeigenaren en woningverkopers. Alle aandacht gaat uit naar kopers, die het inderdaad moeilijk hebben.

Een vraagprijs is inmiddels verworden tot een richtprijs. Vergelijk dit met de catalogi van veilingen van bedrijfsboedels, kunst, antiek, meubels en andere roerende goederen. Daarin vindt u richtprijzen en in heel veel gevallen eindigt de verkoop- of hamerprijs hoger dan de richtprijs.

Was vroeger de vraagprijs 10 tot 15 procent hoger dan de beoogde verkoopprijs, nu hoeft dat niet zo te zijn. Wilt u bieden, laat u dan goed adviseren zo dat u niet te veel betaalt. 


www.broeren.com

broeren@xs4all.nl

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.