De politiek ziet bedrijven als vijand en de media vinden bedrijven vies

Elseviers Weekblad EW schreef in haar nummer 17 de dato 29/4/2023 over de Haagse politieke angst voor bedrijven. Zeer lezenswaardig. Echter, in dat artikel miste ik de invloed van de media – en dan in het bijzonder de publieke omroepen Radio en TV – op politiek Den Haag waarmee de media deze angst slechts vergroten in plaats van zich fatsoenlijk op te stellen tegenover bedrijven.

Media – radio, tv, dag- en weekbladen, socials, postcasts – bepalen de agenda van politici. Gekozen politici vrezen kritische publiciteit, vrezen het verlies van hun zetel en waaien daarom snel mee met de waan van de dag waarvan de media nu eenmaal leven. Daarvoor kiezen en betalen we politici niet. Politici moeten hun eigen agenda bepalen, op z’n minst 4 jaar vooruitkijken maar het liefst verder. Dit zonder doof te zijn voor onderbouwde geluiden uit de samenleving, het bedrijfsleven en andere instellingen.

Media bestaan uit mensen in loondienst, die amper een (productie) bedrijf van binnen gezien hebben, wellicht met uitzondering van de bakker om de hoek. Steeds verbaas ik me erover met hoeveel botte kritiek media zich uitlaten over ons bedrijfsleven en andere instellingen. Goed azijn te kunnen p*ssen lijkt soms een vereiste te zijn om bij de media aan het werk te kunnen. Meer kennis en aandacht over de belangrijke functie die het bedrijfsleven voor dit land heeft, zouden de media passen. Vergelijk de BBC met informatieve programma’s over het bedrijfsleven (‘in the factory’), over de agrarische sector (farming life en in the country), over de Defensie van de UK (nieuwste vliegdekschip) en structurele projecten (HSL, Metro en rioleringen). Zo moest ik van de BBC leren dat de grootste ‘mayonaisefabriek van Europa’ (Heinz) in onze mooie provincie Noord-Brabant staat.

Bedrijven, groot en klein, zorgen voor werkgelegenheid, waardoor mensen inkomen hebben en belasting betalen. Inkomen zorgt ervoor dat mensen voedsel en dingen kopen, huur betalen, autorijden en gebruik maken van het OV. Met de belasting die werkenden en bedrijven betalen kunnen overheden vele openbare voorzieningen in stand houden, daarvan profiteren velen. Zeker mensen die werken voor ondernemingen en instellingen die door belastinggeld gefinancierd worden, moeten zich goed realiseren dat de belastingbetalers hun salarissen betalen. Het was alleen oud-premier Den Uyl (PvdA) die dacht dat geld aan bomen groeide.

Ik kan niet onvermeld laten dat ik regelmatig van mijn stoel val als ik onzin verhalen hoor/zie en dito artikelen lees over onroerend goed en in het bijzonder de koopwoningmarkt. Dit terwijl ik zo maar vermoed dat de meeste van die journalisten in een huurwoning wonen en dus zelf helemaal niet weten wat een woningeigenaar bezig houdt. Journalisten gaan – zoals ook bij andere onderwerpen – af op de hardste schreeuwer. Zoals de Vereniging Eigen Huis, die overigens slechts één achtste van alle huiseigenaren vertegenwoordigt. Het inhuren van deskundigheid bij het maken van een nieuwsitem lijkt mij zeer noodzakelijk voor alle media.

Het bedrijfsleven van dit land bestaat echt niet uit louter slechte mensen of alleen uit altruïsten en heilige boontjes. Maar ik weet wel dat er hard gewerkt wordt en dat dit land trots mag zijn op al die bedrijven en ondernemingen, groot en klein. Wist u dat 50 procent van alle werkenden in dit land werkzaam is in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB), dat verdient m.i. respect van iedereen en in het bijzonder van de media en de politiek.

www.broeren.com

broeren@xs4all.nl

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.