Een tweede woning: let op valkuilen

In de periode na de zomervakanties speelt bij veel mensen de gedachte op een tweede eigen plek te hebben om regelmatig naar toe te gaan. Ergens in de natuur, aan zee of mooi meer, in de bossen; een tweede woning. Dat kan heel goed in eigen land, maar ook in een buurland of voor sommigen zelfs heel ver weg: een ander continent. Een tweede huis kan veel plezier bieden, maar kan ook een blok aan het been worden.

Dit schrijvend realiseer ik me heel goed dat een tweede woning niet voor velen is weggelegd. Een grotere groep zou al blij zijn met één woning. Maar toch, voor hen die op zoek zijn naar een tweede stek in eigen land of daarbuiten is het belangrijk dat ze weten waaraan ze beginnen. Werkt u nog, dan stel ik voor dat u niet te ver weg een woning zoekt. Als uw werkzame leven er op zit en u heeft inmiddels alle tijd, kunt u op een wereldbol ergens een speld prikken en daar gaan zoeken.

Valkuilen zijn er genoeg bij het kopen van een (tweede) huis of flat. Gezien het niveau van het notariaat en kadaster in vele buitenlanden zijn de valkuilen daar nog dieper dan in eigen land. Dat heeft ook alles te maken met de taalbarrières. Zorg dat u de taal van het land waar u wilt kopen machtig bent en dat heb ik het niet over uw prestaties bij het bestellen van de juiste wijntjes en visjes bij lunch of diner. Het lezen van verkoopbrochures, notariële akten, bestemmingsplannen of bestekken van architecten en aannemers vereist een goede beheersing van het technische deel van die taal. Indien u niet spreekt, leest of schrijft, schakel een betrouwbare deskundige ter plaatse in.

Een Chinees spreekwoord zegt: Geloof alleen uw ogen en nooit uw oren. In het onroerend goed is dit een belangrijk advies. Koop eens een boek over onroerend goed als u de volgende keer weer in uw lievelingsland bent. bijna iedere boekhandel heeft r wel een, kunt u meteen uw taalvaardigheid testen.

Tal van ongelukken heb ik horen en zien gebeuren door een taalgebrek. Dat iemand dacht een kasteel te kopen, maar uiteindelijk bleef zitten met het daarbij behorende koetshuis in erfpacht met een recht van overpad als gunst van de kasteelheer. Een blunder van het grootste soort. De bescherming van kopers van woningen in ons land valt helemaal niet te vergelijken met die in het buitenland.

Let bij kopen in het buitenland op uw veiligheid en op faciliteiten voor uw gezondheid. Helemaal in the middle of nowhere hebt u geen internet, mobiele telefoon, apotheek, dokter, ziekenhuis, laat staan bescherming. Realiseer u dat goed. Koop iets nabij een stad of kleinere gemeente: dat u ’s morgens te voet uw krantje en kopje koffie kunt kopen.

Stem met uw fiscaal adviseur de belastinggevolgen van uw vertrek af, doe dat ook met uw pensioenfonds en uw verzekeringsadviseur.

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.