Meerwerk kost veel geld

Bedrijven die producten verkopen voor het bouwen van woningen, het verbouwen van huizen en flats of het gewoon klussen daaraan merken dat hun omzetten inmiddels stijgen. Dat betekent dat het vertrouwen in de economie en in de koopwoningenmarkt zich herstelt en dat klopt als u kijkt naar de in het algemeen gestegen of niet veel gedaalde koopprijzen en het hogere aantal verkochte woningen. Dus snel aan het klussen, of toch niet zelf?

Bent u niet (bouw) technisch of handig: blijf dan ver van het klussen en verbouwen weg. Enerzijds omdat zo’n slecht uitgevoerde verbouwing tot ongelukken kan leiden en anderzijds gebeuren tijdens het klussen in huis veel lichamelijke ongevallen, bleek onlangs uit onderzoek.

Schakel een vakman in en profiteer nog dit jaar van de lage btw van 6 procent op het arbeidsloon in de bouwkosten. De moeilijkheid is altijd: hoe vind ik een goede en betrouwbare vakman?  ‘Mijn’ technische man Jack haalt veel opdrachten binnen via www.werkspot.nl . Op deze website, die al sinds 2005 bestaat vindt u allerlei vaklieden die daar betaald aan meedoen. U als consument kunt gratis uw klus aanmelden en de aangesloten vaklieden doen u een aanbieding, waarvan u wel of niet gebruik maakt. Via deze website krijgt u ook een zogenaamde Klusgarantie, waarmee u veel risico’s vermijdt.

Heeft u een opdracht verstrekt aan een (onder) aannemer, houdt u zich dan daaraan. De aannemer heeft namelijk een vaste prijs gecalculeerd en als u de werkzaamheden wijzigt, zal hij een u nota voor meerwerk sturen. Het is verstandig om indien u het werk verandert, u eerst van de aannemer verneemt wat dat kost en geef pas daarna de meerwerkopdracht. Spreek ook goed met uw aannemer af wie het materiaal koopt; koopt u de tegels, het bad, de wastafel, de keuken of doet de aannemer dat terwijl u de spullen slechts hoeft uit te zoeken?

In het kader van meerwerk leerde ik vorige week een nieuwe uitdrukking: ‘de man met het gouden vingertje’. Vroeger was dit een gulle gever in een café, maar nu is het de opdrachtgever die met de aannemer en/of architect door een pand loopt en aanwijst wat waar moet komen of wat te wijzigen in het bouwplan. Let wel zonder het meerwerk goed vast te leggen en af te spreken. Deze mannen met gouden vingertjes klagen achteraf het hardst over de uit de hand gelopen bouwkosten.

Overweegt u een nieuwbouwwoning te kopen die men nog moet bouwen of die in cascostaat verkeert, komt u zeker meer- en minderwerk afrekeningen tegen. Spreek dit goed af in uw koop-/aannemingsovereenkomst. Het is ook goed mogelijk dat u een huis of flat als casco koopt, dan onder aftrek van de minderwerkbedragen van de koopsom. En, u zelf alle spullen voor keuken, badkamer, cv-installatie, wc, terras en dergelijke koopt tegen de huidige voordelige prijzen en dat u zelf vaklieden inhuurt om de afbouw van de woning te realiseren. Dat kan u veel geld schelen!

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.