Te hoge vraagprijs helpt u niet

Deze vakantieperiode is de meest favoriete tijd waarin huiseigenaren over verkoop nadenken of tot verkoop beslissen. Want in de tweede week van september begint het verkoop- en koopseizoen voor huizen en flats weer. Al trekt de koopwoningmarkt aan, dan is het niet verstandig om met een te hoge vraagprijs uw woning te koop aan te bieden. Dit kan u namelijk later flink opbreken.

De laatste voorspellingen van de grote banken geven aan dat het aantal verkochte woningen dit jaar met 25 procent zal stijgen. Laten we het hopen, maar laten we voorzichtig blijven met voorspellingen van bankiers, dat hebben de laatste jaren wel geleerd. Dat er meer woningen worden verkocht en  gekocht merk ik op de makelaarskantoren en bij de hypotheekadviseurs: zij hebben het veel drukker dan de afgelopen jaren die voor zowel hen als huiseigenaren slecht waren.

Wilt u uw huis of flat verkopen, zorg dan van te voren voor vervangende woonruimte; de koper hoeft dan niet al te lang te wachten voor hij/zij zijn nieuwe huis kan betrekken. Maak ook van te voren goede afspraken met uw bank als de verwachte verkoopopbrengst lager zal zijn dan uw hypotheeklening. Zorg dat alle klusjes in en om huis uitgevoerd zijn en alle apparaten doen wat ze moeten doen. Ruim alle rommel op en zorg dat uw woning, balkon, dakterras, tuin, garage en berging er fris en representatief uitziet.

Schakelt u een makelaar in: laat hem goede en realistische foto’s maken, maak goede plattegronden met de juiste oppervlaktematen er in vermeld. Daarmee komt de woning goed te staan op de websites voor koopwoningen. Maak een lijst van roerende goederen die u achterlaat: gordijnen, jaloezieën, vloerkleed, airco, koelkast en dergelijke. Zorg dat u uw koopakte bij de hand heeft, bij VvE’s de splitsingakte en dito tekening, laatste notulen van de vergadering en de financiële stukken. Ook de laatste woz-waardering.

Ja, en dan het spannendste: de vraagprijs! Hou de vraagprijs realistisch, verwacht niet een fantasiekoper die zoals het spreekwoord luidt: wat de gek er voor geeft, langs komt. Ga ook niet uit van de woz-waarde, want die is vaak te laag en niet actueel. Vraag een makelaar of adviseur o.g. wat zijn idee is van een redelijke verkoopprijs bij verkoop binnen drie maanden. U mag best vijf tot tien procent daarboven de vraagprijs vaststellen. Maar zeker niet hoger, want u zult merken dat aspirant-kopers helemaal niet komen opdagen, de verkooptijd zal veel langer duren, uiteindelijk moet u steeds de vraagprijs verlagen en zal de verkoopprijs lager uitvallen. Makelaars verzinnen dit niet, wetenschappelijk onderzoek heeft dit inmiddels uitgewezen.

Bent u samen eigenaar of bent u gehuwd, zorg dan dat u het eens bent over deze verkoop en verhuizing. Onderteken samen de verkoopopdracht en daarna de zogenaamde voorlopige verkoopakte. Want voor verkoop van de echtelijke woning heeft u volgens het oude wetsartikel BW 1: 88 schriftelijke toestemming nodig van de andere echtgenoot.

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.