Riool is geen afvalbak

Veel onderdelen van alle huizen, flats, bedrijfs- en andere gebouwen zijn belangrijk, maar de aansluiting op het openbaar riool is een van de belangrijkste. Let maar eens op de grote onrust als riolen zijn verstopt of overlopen. Dan zien we wat in het riool terechtkomt en dat is niet alleen via de wc’s, keukens, badkamers, wasmachines en vaatwassers.

Riolering en waterzuiveringsinstallaties horen bij elkaar. Want als het afval uit het riool is verwijderd, zuiveren deze installaties het overgebleven water tot op drinkwaterniveau. De gemeentelijke rekening voor het gebruik van het openbaar riool en de zuiveringsinstallatie behoort tot de hoogste die pandeigenaren in ons land betalen. Gemeenten moeten weliswaar de kosten voor het riool in de hand houden, zij moeten ook deze bedragen doorzichtig houden voor de belastingbetaler. Gemeenten mogen er niet stiekem andere kosten in verbergen.

Vorige weekend ontving ik van de gemeente Texel een terecht strenge brief. Gelukkig voor mij was ik niet de enige ontvanger, maar alle bewoners van de Vuurtorenweg ontvingen zo’n brief. Blijkbaar raakte de verzamelput van ons riool regelmatig verstopt door zogenaamde ‘vochtige doekjes’. Deze huishoudelijke doekjes zijn vezelsterk en mag men niet in de wc wegspoelen, want zij verpulveren niet zoals wc-papier. De vermelding op de verpakkingen van deze vochtige doekjes, dat u die wel in de wc kunt wegspoelen, is onjuist. Doe het dus niet meer. Dit geldt overigens ook voor alle plastic, condooms en textiel. Dat scheelt een hoop kosten voor het steeds ontstoppen van uw riool en herstel van de zuiveringsinstallatie.

Kijk eens op www.nederlandleeftmetwater.nl voor tips. Welk afval u zeker niet in gootsteen of wc mag weggooien, zoals frituurvet, tampons, oude medicijnen, chemicaliën, vuurwerkresten en ga maar door. Op deze website staat ook waarom u dit niet mag doen en wat u er wel mee moet doen

Afgelopen week liep ik rond op de Bouwbeurs in Utrecht, altijd interessant en altijd vind ik wel een nieuwe bouwtechnische vinding. Ik was al bezig met deze rubriek en zocht een oplossing voor de dure vernieuwing van rioleringen op moeilijke plaatsen en voor de overlast die dat geeft. Een Zweedse vinding maakte veel indruk op mij. Het bedrijf Proline heeft het patent in ons land op het construeren van een nieuwe buis in de oude rioolbuizen. Na het reinigen van de bestaande defecte rioolbuizen, brengt een soort draaiende douchekop meerdere glasvezelversterkte polyesterlagen aan op de binnenzijde van de oude rioolbuizen. Deze nieuwe buis schijnt een levensduur van 50 jaar te hebben. Ten opzichte van de oude methode van oude buizen verwijderen en nieuwe installeren (zeker op lastige locaties) is het 30 procent goedkoper en geeft 100 procent minder overlast. De fabrikant noemt deze rioolrenovatie: relining.

In een tijd dat de woonlasten als maar stijgen is het goed op te merken dat we blijkbaar zelf ook veel kunnen doen om bijvoorbeeld de kosten voor riolering en waterzuivering laag kunnen houden. En, zo moeilijk is dat niet.

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.