Tape en pinnen

Buurtkrant Zeven Amsterdam-centrum uitgave september 2011

Al 40 jaar woon ik in het centrum van de hoofdstad, of zoals inwoners van dit gebied zeggen: maak ik deel uit van het inwonend personeel van het pretpark Grachtengordel.

Want als gevolg van de vele evenementen in het centrum loopt de druk op bewoners en bedrijven in dat gebied flink op; de acceptatiegraad is volgens mij al bereikt. Vergelijk de opstand van de omwonenden van het Museumplein; zij zijn de overlast meer dan beu. Ik verwacht veel heil van de wietpas. Door deze pas zal het SAD-(sex, alcohol en drugs) toerisme aanmerkelijk afnemen en daardoor een flink stuk van de overlast in dit centrum. Als het goed is krijgen wij, bewoners, weer onze buurt terug.

Een paar maanden geleden voelde ik me genoodzaakt om ons stadsdeelbestuur te complimenteren. Ik ben verrukt over de nieuwe straatlantaarns, ze zijn prachtig en ik hoop nu maar dat op korte termijn alle grachten er van voorzien zijn. Door het betere licht is de sociale veiligheid ook verbeterd.

Als ik langs de grachten loop erger ik me aan twee zaken. De terraspinnen en de taperestanten van vele Koninginnedagen. Twee zaken die redelijk eenvoudig zijn op te lossen.

De horecaterrassen zijn door ons stadsdeel aangegeven door wanstaltige metalen pinnen in het stoepplaveisel, de zogenoemde Els Iping-pinnen. Vooral waar twee terrassen van verschillende afmetingen samenkomen, is het een warboel van deze pinnen. Bij nat weer en sneeuw zijn deze pinnen onzichtbaar en glad, daarmee zorgend voor valpartijen. Vergelijk de metalen strippen die lang de kanten in het wegdek op de Nieuwendijk en in de Kalverstraat gevaarlijk waren en zijn verwijderd. Om dezelfde reden. Ik stel voor om de Iping-pinnen zo spoedig mogelijk te vervangen door minder zichtbaar en veilig materiaal. Of deze terrassen digitaal door Googlemap te laten vastleggen. We moeten immers met onze tijd mee en het handhaven van deze pinnen werpt ons terug in het tijdperk van Kafka.

Dan de door mij verfoeide Koninginnedagen, dan ben ik altijd buiten de stad. Dagen van tevoren plakken onverlaten tape op stoepen, bruggen en trottoirs; kleurig tape om hun territorium, of verkoopplek, af te bakenen. Deze tape van jaren Koninginnedagen zit nog steeds op die stoepen en bruggen, niemand verwijdert die tape. Het ziet er niet uit. Nou begreep ik dat het stadsdeel geen geld of menskracht heeft deze tapes te verwijderen. En, ik weet dat we bepaalde schoonmaakploegen hebben die verplicht vuilnis verzamelen, nagenoeg gratis. Kan het stadsdeel niet regelen dat vóór Koninginnedag 2012 alle tapes verwijderd zijn door die mensen en verkopers op 30 april 2012 stevig verzoeken hun rommel op te ruimen voor ze vertrekken? 

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.