Te hoge vraagprijs?

Nu bijna iedereen eind van dit jaar een opleving van de koopwoningmarkt verwacht, is het zinvol om eens goed na te denken of de vraagprijs van uw te koop staande huis of flat niet te hoog is. Wilt u een woning kopen, gebruik dan de komende maanden om uw zoektocht en zo’n aankoop goed voor te bereiden. En, de banken moeten eindelijk eens doen waarvoor ze (nog) bestaan: goede hypotheekleningen verstrekken.

Nadat we de ergste economische malaise hebben gehad lijkt 2014 het jaar te worden waarna alles weer beter gaat. Daarvan moeten we dan ook profiteren. Over de belastingtechnische behandeling van hypotheken, hypotheekrente en bijkomende kosten bestaat geen onduidelijkheid meer. Afgezien van de vraag of u en ik heel blij zijn met die maatregelen. De overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent en voor de meeste werkzaamheden aan uw woning betaalt u nu ‘slechts’ 6 procent btw. Nu nog een groeiende economie, die afhangt van wat er in de wereld gebeurt, maar waaraan u en ik via aankopen en investeringen een bijdrage kunnen leveren. En, natuurlijk zou het ook helpen als politici en media zich niet alleen maar negatief uitlaten over de huidige en komende economie.

De laatste cijfers van de makelaarsvereniging NVM laten zien dat de verkoopprijzen van woningen iets minder zijn gedaald. Ook dat de vraagprijzen van woningen die te koop staan juist wel zijn gedaald. Er lijkt een draaipunt te komen in de huizenmarkt, en dat wordt na zes jaar drama wel tijd. Verkopers blijken nog steeds het idee te hebben dat ze de hoofdprijs voor hun huis of flat kunnen krijgen als die ene ideale koper komt, verliefd wordt op hun huis en meteen de vraagprijs betaalt. Zoals Freek de Jonge ooit zei: ‘de witte prins op het mooie paard’. Die tijd is voorbij, zeg ik meestal tegen die verkopers. En, komt voorlopig niet meer terug. Iedereen heeft namelijk geld verloren, is wat armer geworden en is voorzichtiger met geld uitgeven.

Daarom moet u uw te verkopen huis of flat scherp prijzen. Ga uit van een realistische verkoopopbrengst, die een of meer adviseurs of makelaars o.g. u opgeven. Zet daar bijvoorbeeld 10 procent op om een vraagprijs te noemen. Houd niet vast aan een veel te hoge vraagprijs, want aspirant-kopers kijken daar doorheen, komen niet meer kijken en doen al helemaal geen bod. Hierdoor staat uw woning heel lang te koop, dat bekend raakt in de lokale woningmarkt en raakt daardoor ‘besmet’. Het gevolg zal zijn dat u na een lange verkooptijd een lagere verkoopopbrengst ontvangt dan u ontvangen zou hebben als u de woning scherper geprijsd had en met een kortere verkooptijd verkocht. Dat heb ik wel geleerd in de 35 jaar die ik in deze markt actief ben. En vorig jaar hebben universitaire statistici dit marktgegeven onderzocht en kwamen tot dezelfde conclusie.

Dus benut de komende zomermaanden om u voor te bereiden op een actieve koopwoningmarkt.

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.