Tweede huis: toch in eigen land.

De laatste tijd merk ik om me heen dat de mensen die nog actief zijn liever een tweede huis of flat kiezen in eigen land dan in een ver buitenland. Zeker nu meer mensen langer doorwerken na hun 60e of 65e jaar komt hen een of twee uur met de auto rijden naar hun huisje in de natuur of aan zee veel beter uit dan een dag reizen met de auto, trein of vliegtuig.

In deze economische tijden blijft een tweede huis een luxe. Maar het kan ook een (sta-) caravan, boot of woonark zijn. Er zijn in ons land nog vele aantrekkelijke plekken om in alle seizoenen een weekend of week tot rust te komen. Ik spreek uit eigen ervaring.

Bent u niet meer actief en geniet u langere tijd van een welverdiende rust, kan ik me voorstellen dat u uw tweede stek verder weg zoekt. Let er dan wel op dat u niet te ver afgelegen een huisje zoekt, dit in verband met uw veiligheid en gezondheidszorg. In de warme landen zijn op dit ogenblik veel huizen en flats te koop tegen zeer redelijke prijzen.

Dat geldt ook in eigen land: aan zee, langs een rivier, bij een meer, in het bos of in de vlakke natuur. Wilt u een tweede huisje niet altijd zelf gebruiken, kunt u verhuur overwegen, daarmee dekt u de kosten of behaalt u zelfs een rendement. Deze huisjes staan meestal op parken. Gebruikt u het huisje zelf of met uw gezin kan ik me voorstellen dat een bungalowpark met iedere week andere buren, die huren, naast u niet zo rustig is.

Het kopen van een tweede woning op eigen grond heeft natuurlijk altijd de voorkeur. Blijf als het enigszins kan ver weg van die ellendige erfpacht of huur van de grond. Probeer in ieder geval als u op erfpachtgrond of huurgrond een huisje bezit die grond alsnog te kopen.

Het probleem van erfpacht van eigenaars van natuurgronden is dat zij nagenoeg altijd u een 30-jarige periode aanbieden en het is daarna nog maar de vraag of u kunt vertrekken of dat u mag blijven. En, moet u vertrekken dan hoop ik maar dat u een ‘recht van opstal’ heeft voor uw huisje met een fatsoenlijke vergoeding voor het geval u uw huisje moet opruimen en de schone grond moet teruggeven aan de eigenaar. Bij zo’n vergoedingsregeling dient u te letten op een goede afspraak over de wijze waarop uw schadevergoeding wordt berekend. Zonder een goed recht van opstal kunt u waarschijnlijk fluiten naar enige vergoeding.

Andersom kan ook: mensen kunnen geen afscheid nemen van hun (eerste) huis in een mooie provincie. Maar, willen wel regelmatig in een grotere stad zijn om te genieten wat die cultureel en culinair biedt of omdat de kinderen er wonen. Deze mensen kopen dan een pied-à-terre, een appartement waar ze wonen als ze op die plek zijn, in een grotere stad. Dan hoeven ze niet altijd ‘te logeren’ of in een hotel rond te hangen. 

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.