Natuurlijke energiebronnen als olie, kolen en gas zullen niet alleen op termijn op raken maar worden ook ieder jaar duurder. Dus is het voor ons milieu en onze portemonnee beter als we minder energie verbruiken. Dat betekent de knoppen niet hoger zetten dan nodig en zorgen dat in koude perioden de warmte binnen uw woning blijft en de kou buiten.
Veel woningeigenaren hebben veel geld uitgegeven om te besparen op hun verbruik van energie: van isolerende gevels, vloeren, ramen, deuren tot HR-cv-ketels. Als het goed is vinden ze een voordeel terug op hun energierekeningen en verdienen ze zo hun investeringen terug.
Er is een grote groep woningeigenaren die wel zouden willen investeren in energiebesparende maatregelen maar daarvoor nu het geld niet hebben liggen. Voor hen is er goed nieuws. Sinds vorige week is er een mogelijkheid om uw investering in energiebesparende voorzieningen aan uw woning te financieren. Het ministerie van Wonen, de Rabo- en ASN-bank hebben circa 300 honderd miljoen euro in een fonds gestopt om daaruit leningen te verstrekken aan woningeigenaren die wel plannen hebben maar nog geen geld. Eigenaren van bestaande woningen kunnen minimaal 2500 en maximaal 25 duizend euro lenen gedurende zeven of 10 jaar. De rente staat tijdens de looptijd van de lening vast: bij 7 jaar is de rente 3,4 procent en bij 10 jaar 3,8 procent. Het betreft dan een annuïteitenlening, waarbij het maandbedrag hetzelfde blijft, maar de samenstelling varieert. Het eerste jaar bijna alleen rente en bijna geen aflossing, het volgende jaar iets minder rente en iets meer aflossing enzovoort. Of uw betaalde rente aftrekbaar is bij de Inkomstenbelasting moet u bij uw belastingadviseur of bij de belastingdienst navragen.
Op www.ikinvesteerslim.nl vindt u een viertiental energiemaatregelen die u in uw huis of flat kunt treffen en die voor deze financiering in aanmerking komen. De bedoeling is uiteraard dat u deze verbeteringskosten terugverdient door een lagere gas- en elektriciteitsnota. Op deze website staan rekenvoorbeelden om te helpen bij uw beslissing om hieraan wel of niet mee te doen.
Bij deze maatregelen kunt u denken aan: isolatie van de gevel, het dak, de vloeren, Hoogrendements (HR) beglazing, isolerende deuren en gevelpanelen, warmteterugwinning, warmtepomp (in plaats van cv), zonneboiler, zonnepanelen, betere ventilatie en uiteraard de HR-cv-ketel. Let op dat voor zonnepanelen u slechts de helft van de lening mag gebruiken, de andere helft moet dan zijn voor andere maatregelen. De meeste van deze werkzaamheden vallen dit jaar nog onder het verlaagde btw-tarief van 6 procent.
Als makelaar kan ik u zeggen dat kopers van huizen en flats er bij deze hoge prijzen voor gas en elektriciteit zeer kien op zijn dat uw woning weinig energie verbruikt. En, volgend jaar wordt ook het energielabel verplicht bij verkoop en heeft u verkoopplannen adviseer ik u daarop vooruit te lopen.
Buiten het geld dat u kunt besparen is het belangrijk voor nu en de volgende generaties dat we zuinig zijn op onze aarde, we hebben hem immers slechts te leen.