Tussen alle berichten over menselijke drama’s las ik de laatste maanden gelukkig ook positieve ontwikkelingen van onze economie en van de koopwoningmarkt. Het wordt steeds duidelijker dat we de crisis achter ons hebben gelaten. Niet alleen stijgt het aantal verkochte woningen, ook de verkoopprijzen stijgen flink, zij het voorlopig nog in de Randstad. Daarbuiten doen ze het iets kalmer aan.
De koopwoningmarkt krijgt natuurlijk een enorme steun in de rug van de nù historisch lage hypotheekrente. Medio januari 2016 bedroeg de rente voor een 5 jaar vaste hypotheeklening met Nationale Hypotheekgarantie minder dan 2 procent.
Die Nationale Hypotheekgarantie moet u goed in de gaten houden. Voor starters op de koopwoningmarkt is die heel belangrijk, omdat kopers een aardige rentekorting krijgen bij hun hypotheeklening met hypotheekgarantie. Want banken geven die korting omdat zij door de garantie zeker zijn van een volledige terugbetaling van de lening, mocht het fout lopen bij de woningeigenaars. Per 1 juli 2015 werd de grens voor de hypotheekgarantie verlaagd tot 245 duizend euro. Het was de bedoeling deze per 1 juli 2016 nog verder te verlagen. In mijn column van dit blad uitgave augustus 2015 fulmineerde ik daar al tegen. Afgelopen weken hoorde ik de directeur van de Nationale Hypotheekgarantie ook twijfelen over deze verdere verlaging. Het lijkt mij een goede zet van deze (nieuwe) directeur om de grens van de hypotheekgarantie te handhaven op 245 duizend euro. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Wat mij betreft mag dat bedrag voor de Randstad hoger zijn, omdat alle woningen daar duurder zijn dan dit bedrag.
Mensen die een nieuwe hypotheeklening aangaan, zijn er inmiddels aan gewend dat zij die binnen 30 jaar aflossen. Doen ze dat niet dan is de betaalde hypotheekrente van de lening of een deel daarvan niet aftrekbaar bij de Inkomstenbelasting (IB). Aflossing van de gehele lening binnen 30 jaar is goed. Daarmee voorkomt men immers dat bij verkoop de hypotheeklening hoger zou zijn dan de verkoopwaarde op dat moment, de zogenaamde restschuld. En, een woning die niet belast is met een schuld is tegen die tijd een aardig appeltje voor de dorst. De acceptatie van de nieuwe regels en de verbeterde economie van ons land hebben voor rust gezorgd op de koopwoningmarkt. Dus wie schetst mijn verbazing dat tijdens het discussieprogramma Buitenhof de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot weer begint over het niet meer fiscaal aftrekbaar maken van alle hypotheekrente bij de IB. Gelukkig heeft de heer Knot hierover weinig tot niets te vertellen, maar toch dacht ik: ‘Weet hij wel wat hij zegt?’ Want weer discussie hierover en de paniek slaat wederom toe op de koopwoningmarkt, lage rente en goede economie ten spijt. Wil onze (voortreffelijke) minister van Financiën deze man tot de orde roepen?
Berichten van de gemeente dient u altijd goed in de gaten te houden. In het bijzonder geldt dat dit jaar voor appartementseigenaren op erfpachtgrond in Amsterdam. De hoofdstad heeft namelijk plannen om erfpachters in de gelegenheid te stellen hun erfpacht voor eeuwig af te kopen. Dat wil zeggen dat u de jaarlijkse erfpachtcanon eeuwig vooruitbetaalt, want het blijft erfpacht. En, zoals dat gaat in Mokum: iedereen bemoeit zich er mee en iedereen heeft een mening, deskundig of niet. Ik laat me graag verrassen, maar het zal me verbazen als er voor erfpachters goede voorstellen op tafel komen. Want ik denk zo maar, dat als de voorstellen voor erfpachters voordelig zijn de gemeente ‘failliet’ gaat en als de gemeente zeker wil blijven van een goede geldstroom die zij uit erfpacht heeft de erfpachters haar voorstellen niet aantrekkelijk vinden en de hele operatie mislukt. We wachten af.