Balkons; open of dicht

Vele oude en nieuwe flatgebouwen hebben open balkons en open galerijen, die op zich wel voldoen. Echter, wind, regen, hagel, sneeuw en geluidsoverlast teisteren de bewoners van deze flats of appartementen. Met de laatste klimaatverwachting van het KNMI wordt dit alleen maar erger de komende jaren. Maar er is een oplossing: ‘Nieuw uit Zweden’.

Bij gebrek aan een tuin verblijven mensen in hun vrije tijd graag buiten op hun balkon of terras, extra ruimte bij hun woning. Als het zacht of zonnig weer is, genieten velen van hun balkon. Maar in ons landje kan het flink te keer gaan en dan is het verblijf op balkons en op galerijen zeker niet aangenaam. Met allerlei tussenschotten en plastic proberen huurders en eigenaren van flats hun verblijf op het balkon te verbeteren. Het blijft behelpen.

Enig tijd geleden liep ik, zoals vaker, op een bouwbeurs op zoek naar nieuwe producten. Een Zweeds bedrijf presenteerde zich die dag voor het eerst in Nederland en dat was ook de start van haar vestiging in ons land (www.balco.nl).

Om de verhalen van de standhouder op deze bouwbeurs te checken, was ik vorige week enkele dagen bij dat bedrijf op bezoek in Zweden. Met 28 Europese patenten op zak maakt dit bedrijf uitsluitend kant en klare materialen om balkons en galerijen dicht te maken en wel in alle landen in Scandinavië, Engeland en Duitsland. Ik was onder de indruk van de (Zweedse!) degelijkheid waarmee men haar producten voorbereidt en maakt. Op beide foto’s ziet u een flatgebouw voor en na de werkzaamheden aan de balkons.

Balkons zijn afgesloten met een zestal glazenpanelen, die apart open kunnen en voor minder valide mensen kan dit zelfs met een afstandbediening. Het heeft een voorziening voor een zonnescherm (markies) en het regenwater wordt zo afgevoerd aan de zijkanten dat de glazenwand doorzichtig blijft. Is de wand dicht, dan isoleert deze kou en geluid. Er zijn geen onderhoudskosten meer aan houten kozijnen en dergelijke, ook kan men de betonvloer van het balkon vergroten indien de huurder of eigenaar dat wenst. Omdat de glazen panelen goed afsluiten, leidt dit ook tot een grotere veiligheid.

Door minder kosten van onderhoud en een lager energieverbruik verdient u een aardig deel van de kosten van deze vernieuwing van balkons en/of galerijen terug. En, het komt de waarde van uw flat ten goede. Ik vind het een goede vervanger van balkonrenovatie en een verbetering van alle flatwoningen. Voor de (lange) galerijen van flatgebouwen heb ik gezien dat deze oplossing prima werkt en het woongenot in flatgebouwen verhoogt. Het verlengt in ieder geval de levensduur van deze flatgebouwen.

Huurders kunnen hun huisbazen vragen om deze oplossingen voor balkons en galerijen eens te overwegen met wellicht een iets hogere huur. Eigenaars van flats hebben de mogelijkheid om dit via hun VvE te organiseren. Bij Verenigingen van Eigenaars (VvE) of Coöperatieve Flatverenigingen is het dan zaak dat iedereen meedoet en de kosten kan betalen.

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.