Voor de zoveelste keer heeft onze regering vorige week toegezegd dat er minder vergunningen nodig zullen zijn voor verbouwingen en dat als er wel een nodig is de verlening ervan sneller gebeurt. Dat klinkt aardig, maar de werkelijkheid is geheel anders. Voor vele pietluttige verbouwingen of verbeteringen vinden gemeenten een vergunning nodig.
Minder regels en minder vergunningen; dat is een veel gehoorde uitspraak in politiek Den Haag. En, de toezegging daartoe krijgen we ook bijna ieder jaar. Op (deel) gemeentelijk niveau dringen deze toezeggingen niet door. Lokale politici en ambtenaren blijven zich uitvoerig en langdurig bemoeien met interne verbouwingen van woon- en zakelijke panden. Via de Welstands- en Monumentenbureaus en commissies krijgen eigenaren die hun pand binnen of aan de buitenzijde willen verbouwen te maken met de meest absurde en onredelijke eisen. In (deel) gemeenten wil men blijkbaar helemaal niet af van vele (overbodige) regels en vergunningen: onbegrijpelijk. Of zijn de behandelaars van deze vergunningen en regels bang voor hun baan?
Daarom moet minister Blok van Wonen en Bouwen klare wijn schenken met zijn toezegging van vorige week. Gemeenten die niet snijden in hun regels en vergunningen verliezen het recht van enige handhaving van bouwregels of laat ze de getroffenen een vergoeding betalen.
Potsierlijk meldde de regering vorige week dat het eenvoudiger wordt om bij een pand bijgebouwen te bouwen aan de achterzijde. Dit is volgens mij al jaren zo, maar gemeenten werken niet mee. Het zelfde geldt voor dakkapellen op het achterdak van een huis. Laat gemeenten afblijven van interne verbouwingen. Wat hebben ze daar te zoeken?
Van een willekeurige gemeente las ik de publicaties van aanvragen omgevingsvergunningen (bouwvergunningen): het plaatsen van een glazenwand in een casino, nieuwe indeling van een woonverdieping, verplaatsen van een wand in een trappenhuis, het plaatsen van een trap van de begane grond naar een kelder, het plaatsen van een markies voor de ramen van een pand. Dit zijn toch werkelijk zaken waar gemeenteambtenaren niet mee bezig moeten zijn, hebben ze niks beters te doen? Zo ja, doe dat dan en zo niet: hef die baan dan op.
En voor al die flauwekul moeten alle aanvrager van vergunningen hoge leges betalen, een belangrijke bron van inkomsten voor gemeenten. Schaf die leges af en u zult zien dat er minder ambtenaren komen en de behandeltijd van vergunningen loopt terug.
Dit voorjaar op 20 februari 2013 oordeelde de Raad van State dat al die officiƫle formulieren en bijlagen bij een vergunningsaanvraag helemaal niet nodig zijn. Een brief met uw naam en adres, datum en handtekening is voldoende, bij wijze van spreken kunt u een vergunning aanvragen op de achterkant van een bierviltje.
Om positief te eindigen: de btw op (ver) bouwwerkzaamheden blijft tot en met 31 december 2014 op 6 procent staan. Ik denk dat dit goed is voor alle mensen die in de bouw werken, maar zeker voor alle huurders en eigenaren van huizen, flats en zakenpanden. Het houdt het leven betaalbaarder.