Wat brengt 2018?

Hopelijk hebben we nu u dit leest een nieuwe regering. Een met goede plannen voor de komende vier jaren. Als goed werk zijn tijd nodig heeft, moet deze regering wel heel goed zijn want zij hebben er ruim de tijd voorgenomen. In de tussenliggende periode werkte ons land gewoon door, ook groeide de economie flink en gaat het financieel met de meesten goed. Ondanks of dankzij de regering…………

De koopwoningmarkt ontwikkelt zich nog steeds goed, zelfs met enkele uitschieters naar boven in een paar grotere steden. Dit laatste is aan de hand in steden waar het aanbod van koopwoningen klein is omdat de gemeentebesturen bewust het aandeel koopwoningen ten opzichte van huurwoningen ook klein houden ten opzichte van het landelijk gemiddelde. De goede ontwikkeling van de prijzen van koopwoningen houdt zeker verband met de lage hypotheekrente. Deze rente zal overigens naar verwachting de aankomende periode stijgen.

Ook loopt het aantal ‘onder water staande’ koopwoningen gestaag terug, de waarde van de woning is dan weer hoger dan de hypotheekschuld. Dat geeft veel rust in een groot aantal gezinnen.

Op de hypotheekmarkt merk ik de laatste maanden de nodige onrust, omdat de banken na hun eigen crisis anders omgaan met hun hypotheekklanten. Bijvoorbeeld de 50-plussers. De Nederlandsche Bank schat dat zo’n 200 duizend 50-plussers een aflossingsvrije hypotheeklening hebben. Tegenover hun aflossingsvrije lening staat een koopwoning met inmiddels een aardige overwaarde. Als de lening na 30 of 40 jaar afloopt verwachten deze eigenaren dat zij op basis van hun overwaarde eenvoudig een nieuwe lening krijgen van (hypotheek) bank. Niets is minder waar. De banken kijken namelijk niet meer naar een overwaarde maar naar inkomen, dat bij ouderen door pensionering flink lager kan worden. Dan is het aan de bank om te beoordelen of het inkomen wel voldoende is voor de gevraagde hypotheeklening. Is dat niet zo, dan moet men de hypotheekschuld in een keer aflossen. En, daar zit de moeilijkheid, omdat deze eigenaren in dat geval niet voldoende gespaard hebben en verkoop de enige oplossing biedt. Dat lijkt me niet de bedoeling en banken zullen hun beleid daarop dienen aan te passen. Nederlanders zijn immers de meest trouwe hypotheekbetalers in heel Europa, zo bleek onlangs uit een onderzoek.

Bij spaarhypotheken speelt een ander probleem. Het spaargedeelte van deze hypotheekconstructie kan in een aantal gevallen te hoog uitpakken. Zoveel te hoog dat de belastingdienst voor dat te hoge bedrag de woningeigenaar aanslaat voor de Inkomstenbelasting (52 procent!). Een onaangename verrassing voor een keurige woningbezitter.

Vanaf 1 januari 2018 kunt u ‘slechts’ 100 procent van de waarde van uw koopwoning financieren, dit is exclusief de kosten voor advies, makelaar, notaris, taxatie en overdrachtsbelasting. Nu geldt nog de oude regeling van 101 procent van de waarde. Deze financiering kan hoger worden indien u een woning koopt waarin energiebesparende maatregelen zijn of worden genomen. Dat scheelt negen duizend euro. Met een ‘nulopdemeter’ woning kunt u zelfs 25 duizend euro extra lenen.

Per 1 januari 2018 zal ook een nieuwe grens gelden voor de Nationale Hypotheekgarantie. Voor 2017 was deze grens 245 duizend euro. Omdat dit bedrag de landelijk gemiddelde stijging van prijzen van koopwoningen volgt zal de nieuwe grens naar verwachting  265 duizend euro bedragen. Deze hypotheekgarantie is heel aantrekkelijk omdat u dan een rentekorting krijgt. Aan de andere kant blijft het een provinciaal instrument omdat kopers in stedelijke gebieden voor dat bedrag bijna nooit een woning met hypotheekgarantie kunnen vinden. Dat bedrag is in die gebieden niet realistisch.

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.