Jaarlijkse ophef over tekort studentenkamers

Ieder jaar om deze tijd schreeuwen studenten en hun vertegenwoordigers moord en brand over het tekort aan studentenkamers en dat oplichters enige zoekers van deze kamers voor honderden euro’s oplichten. Het is een kakafonie van noodkreten en klachten. En de media? Die kakelen die studenten kritiekloos na.

Het tekort aan studentenkamers zou nu 26 duizend bedragen oplopend tot 60 duizend in 2030. Een goed onderzoek daarnaar heb ik nog niet gezien. Wel weet ik dat onze bevolking veroudert, dus het aantal jonge mensen vermindert. Enige relativering lijkt me hier op z’n plaats.

De klad kwam in de verhuur van studentenkamers toen de regering Den Uyl (PvdA) het de hospita’s financieel onmogelijk maakte om hun goede werk voort te zetten. In een keer viel het aanbod van die kamers weg. Zonder dat die regering voor een passende oplossing zorgde.

Welke ouder stuurt z’n/haar kind naar een studentenstad zonder ervan verzekerd te zijn dat ’t kind ook kan beschikken over een kamer of een flat kan delen? Nou blijkbaar veel en dat vind ik onverantwoord, zeker als we het hebben over studenten uit het buitenland.

Zo op het oog komt het me voor dat de zomervakantie voor deze aspirant-studenten belangrijker is dan het zoeken naar een kamer. Hoe slim is het om half augustus een kamer te zoeken als de studie begin september begint? Niet dus.

In mijn omgeving adviseer ik die ouders om in mei al te beginnen met zoeken naar een kamer voor ’t kind, huur of koop van een kleine flat. Dan is het aanbod ruim en is de zoektocht succesvol.

Of, als het niet anders kan een tijdelijke oplossing bedenken van september tot en met januari, want in februari gaan grote aantallen eerstejaars studenten terug naar huis omdat ze het in de grote stad en/of met de studie niet lukt. En let op, in die periode hoort u niemand ophef maken over het tekort aan studentenkamers.

Dan de oplichtingen. Ik begreep dat de jeugd veel slimmer wordt geacht dan mijn generatie, met hun geautomatiseerd leven. Het bevreemdt mij dat iemand een zogenaamde verhuurder gelooft zonder enige controle. Doet iemand zich voor als eigenaar/verhuurder, dan is het toch eenvoudig om het Kadaster per internet te raadplegen of dat ook zo is. In het leven en zeker bij onroerend goed is het zinvol om een Aziatisch spreekwoord in het oog te houden: ‘Geloof alleen je ogen en niet je oren’.

Bij welke ophef tegen welke (vermeende) misstand dan ook denk ik altijd: ‘Overtuigen is een beetje jokken’. Iets voor de media om over na te denken en dan eens kritische vragen te stellen aan wie dan ook.

www.broeren.com

broeren@xs4all.nl

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.