Nieuwe minister Volkshuisvesting: niet l*llen maar bouwen!

Notoire critici spreken/schrijven regelmatig met veel dédain over Vinex-woonwijken. Nou, ik denk met weemoed terug op mijn tijd (1991 – 1999) als lid van Provinciale Staten van Noord-Holland. In het kader van de Vinex onder leiding van minister Magreet de Boer van Volkshuisvesting (VH) mochten wij in die jaren woonwijken van 10.000 woningen en meer plannen. Zoals in Zaanstad, Hoorn, Purmerend, Amsterdam Houthavens en IJburg, Nieuw-Vennep, Hoofddorp, Weesp enzo verder. Maar ook Amersfoort-Vathorst, Leidsche Rijn  en Den Haag Iepenburg deden mee. Nagenoeg alle geplande woningen zijn opgeleverd, alleen Amsterdam met zijn ‘kneiterlinks’ bestuur blijft achter.

Vinex was een redelijk ‘top down’ proces. Praten en voorwaarden stellen was prima, maar we moesten woningen bouwen en dat gebeurde. Hoe boeiend ‘bottom up’ procedures kunnen zijn, kijk om u heen waar dat vaak toe leidt. Veel gepraat, voorwaarden en dure hobby’s en weinig nieuwe woningen. Daarover schreef ik al een commentaar op 10 augustus 2021.

Het is een flinke klus om desondanks 100.000 woningen per jaar te bouwen. In de 1970-er jaren moest minister Bogaars nog aftreden omdat hij dat aantal niet haalde, kom daar nu maar eens om.

Dus adviseer ik minister VH Hugo de Jonge gedachtig het Rotterdamse gezegde ‘niet l*llen maar poetsen’: niet l*llen maar bouwen. Gezien de Corona-tijd waarin hij ondanks alle tegenslagen en pech zich aardig staande hield, vertrouw ik hem deze berenklus toe.

Er is voldoende geld in dit land om al die woningen te bouwen, zowel bij de corporaties als bij private partijen en pensioenfondsen. Linkse politici lijken vies van private investeerders. Graag verwijs ik hen naar hun voorganger Jan Schaefer (in gel*l kun je niet wonen) die ronduit toegaf dat hij niet zonder private woningbeleggers kon, zonder hen kon hij de woningkrapte niet oplossen.

Tot slot nieuwe minister: noem het Vinex (Vierde nota RO Extra) of Vijfnota of Nieuwe Nota VH, het maakt me niet uit. Maar zit die gemeenten die lafhartig de nieuwbouw van woningen blokkeren door al hun niet-realistische voorwaarden achter de broek. En, realiseer asap die minimaal 100.000 nieuwbouwwoningen per jaar.


www.broeren.com

broeren@xs4all.nl

Print Friendly, PDF & Email

Wij sluiten aansprakelijkheid uit voor zover deze hoger is dan het betaalde honorarium.

Als u de bron vermeldt, mag u teksten van deze website vrijelijk overnemen.